Αιμαγγειώματα

En

Αιμαγγειώματα

Τα αιμαγγειώματα είναι οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι της παιδικής ηλικίας. Ανευρίσκονται σε ποσοστό 1:10 ως 1:20 σε Καυκάσια παιδιά και σε αναλογία 3:1 κορίτσια με αγόρια. Σε μη Καυκάσιους απαντώνται σπανιότερα.

Κατά τη γέννηση μπορεί να υπάρχει ένα μικρό στικτό ερύθημα ή μια μικρή τελεαγγειεκτασία. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες διογκώνεται τάχιστα και είναι πια εμφανές. Εντοπίζεται κυρίως στη περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε οποιοδήποτε άλλο σημείο του σώματος. Το μέγεθός τους ποικίλει από μικρή βλάβη διαμέτρου χιλιοστών έως μεγάλη βλάβη που μπορεί να καλύπτει όλο το πρόσωπό ή μια μεγάλη περιοχή του σώματος. Συνήθως υπάρχει μια ταχύτατη ανάπτυξη – διόγκωση στους πρώτους μήνες και μια σταδιακή υποστροφή στα επόμενα χρόνια.

Η ταχύτατη ανάπτυξη και η δραματική όψη τους ανησυχούν ιδιαίτερα τους γονείς και το συγγενικό περιβάλλον αλλά συνήθως δεν ενδείκνυται κάποια θεραπευτική αγωγή. Στην ηλικία των 5 ετών το 50% έχει υποστρέψει και στην ηλικία των 9 ετών το ποσοστό φτάνει στο 90%. Σε ειδικές περιπτώσεις και μόνο χρειάζεται πρώιμη παρέμβαση, όπως σε εξελκωμένα αιμαγγειώματα μεγάλης έκτασης, σε αιμαγγειώματα που αφορούν αρθρώσεις, σε αιμαγγειώματα που εμποδίζουν ή φράζουν τους αεραγωγούς, που εμποδίζουν την όραση ή που δημιουργούν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Η πρώιμη παρέμβαση περιλαμβάνει τοπική αγωγή, συστηματική αγωγή ή και χειρουργική επέμβαση.

 

Δείτε το προφίλ μου στο Linkedin