Μελάνωμα

En

Μελάνωμα

Συνηθισμένοι σπίλοι (ελιές)

Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ένα μικρό αριθμό μελαγχρωματικών κηλίδων στο δέρμα τους: σπίλους, φακίδες, «σημάδια εκ γενετής»… Συνήθως, ο ενήλικας έχει 25 τουλάχιστον μελαγχρωματικές κηλίδες στο δέρμα του. Μόνο ελάχιστες από αυτές υπάρχουν κατά τη γέννηση, οι περισσότερες εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Οι περισσότερες κηλίδες είναι και παραμένουν ακίνδυνες καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ατόμου. Ωστόσο, μια μεταβολή σ’ ένα σπίλο, ή κάποια άλλη κηλίδα του δέρματος μπορεί να είναι το πρώτο, προειδοποιητικό σημείο κακοήθειας.

Μελάνωμα

Το μελάνωμα αποτελεί μια μορφή κακοήθειας, η οποία αναπτύσσεται από τα κύτταρα του δέρματος που παράγουν μελανίνη (μελανοκύτταρα). Η πρόωρη ανίχνευση και η αντιμετώπισή του σε αρχικό στάδιο, δεν απειλεί τη ζωή του ατόμου. Αλλά, σε πιο προχωρημένο στάδιο, το μελάνωμα μπορεί να κάνει μεταστάσεις και σε άλλα όργανα (γάγγλια, συκώτι, πνεύμονες…) και στο στάδιο αυτό η έκβαση της θεραπείας είναι πολύ αβέβαιη.

Τα άτομα «υψηλού κινδύνου» ανάπτυξης μελανώματος είναι αυτά που έχουν:

 1. οικογενειακό ιστορικό μελανώματος,
 2. εμφανίσει στο παρελθόν μελάνωμα,
 3. ασυνήθιστους σπίλους που παρουσιάζουν αλλαγές,
 4. μεγάλο αριθμό σπίλων,
 5. ανοικτό δέρμα και γαλάζια μάτια, καίγονται εύκολα και/ή μαυρίζουν ελάχιστα,
 6. υποστεί σοβαρά ηλιακά εγκαύματα στην παιδική και /ή την ενήλικη ζωή τους,
 7. εργασία σε εξωτερικό χώρο και/ή αγαπούν τις συχνές δραστηριότητες στην ύπαιθρο.

Ο κανόνας ABCD (ΑΧΧΔ)

Η τακτική εξέταση από το ίδιο το άτομο είναι ο καλύτερος τρόπος για εξοικειωθεί κάποιος με τις μελαγχρωματικές κηλίδες και τους σπίλους του. Με τη βοήθεια ενός συγγενικού προσώπου ή ενός φίλου, μπορείτε να εξετάσετε και περιοχές τις οποίες δεν μπορείτε να ελέγξετε από μόνοι σας (πλάτη, τριχωτό κεφαλής, γλουτοί, στόμα…). Το μελάνωμα και οι καλοήθεις βλάβες δεν μοιάζουν μεταξύ τους.

Όταν εξετάζεστε μόνοι σας, πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα

 • το μέγεθος,
 • το σχήμα,
 • τα χείλη,
 • το χρώμα και
 • τις πιθανές αλλαγές των μελαγχρωματικών κηλίδων και των σπίλων.

Ένας απλός τρόπος για να απομνημονεύσετε τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ο αμερικάνικος κανόνας ABCD.

A= assymetry (ασυμμετρία),

B= border (χείλη),

C = colour (χρώμα),

D = diameter (διάμετρος).

Ο μνημοτεχνικός αυτός κανόνας μπορεί να τροποποιηθεί για χρήση στην Ελλάδα ως εξής:

Α = ασυμμετρία,

Χ = χείλη,

Χ = χρώμα και

Δ = διάμετρος.

Οι εικόνες δείχνουν τα πρώτα προειδοποιητικά σημεία του μελανώματος. Εάν κάποιος από τους σπίλους παρουσιάζει ένα ή περισσότερα από αυτά τα σημεία (σκληρότητα, πρήξιμο, κοκκίνισμα, φαγούρα) θα πρέπει απαραίτητα να ζητηθεί η συμβουλή του Πλαστικού Χειρουργού το συντομότερο δυνατόν. Όταν εξετάζεται το δέρμα πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη ο κανόνας: ΑΧΧΔ.

Α για την ασυμμετρία…

Ορισμένα μελανώματα σε αρχικό στάδιο είναι ασύμμετρα: εάν κάποιος τραβήξει μια νοητή διαχωριστική γραμμή στη μέση της βλάβης, από τη μία άκρη μέχρι την άλλη, τα δύο μέρη δεν είναι ίδια.

Οι μελαγχρωματικές κηλίδες και οι σπίλοι είναι στρογγυλοί και συμμετρικοί.

Χ για τα χείλη…

Το μελάνωμα όταν βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, έχει ακανόνιστα χείλη με προεξοχές.

Οι μελαγχρωματικές κηλίδες και οι κοινοί σπίλοι είναι συμμετρικοί, λείοι και αρμονικοί.

Χ για το χρώμα…

Ανομοιογενές χρώμα, με διάφορες αποχρώσεις του καφέ και του μαύρου, χαρακτηρίζει συνήθως το μελάνωμα σε αρχικό στάδιο.

Οι μελαγχρωματικές κηλίδες και οι κοινοί σπίλοι έχουν ομοιογενές ανοιχτό ή σκούρο καφέ χρώμα.

Δ για τη διάμετρο…

Τα μελανώματα συνήθως έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 6mm (μέγεθος ίδιο με αυτό της γομολάστιχας που υπάρχει στο πίσω μέρος ενός μολυβιού).

Οι μελαγχρωματικές κηλίδες και οι σπίλοι συνήθως έχουν πιο μικρή διάμετρο (<6mm).

Η επέμβαση γίνεται με τοπική, περιοχική ή γενική αναισθησία ανάλογα με την εντόπιση και την έκταση της βλάβης, σε οργανωμένο ιατρείο ή κλινική.

Εκτός των γενικών πληροφοριών πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν και ιδιαιτερότητες της κάθε επέμβασης που προσαρμόζονται στις διαφορετικές ανάγκες του/της κάθε ενδιαφερόμενου/νης.

Ο προσωπικός σας πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να σας δει από κοντά, προκειμένου να καθορίσετε μαζί τις περαιτέρω λεπτομέρειες, ερωτήσεις, απορίες αλλά και τον προγραμματισμό της επέμβασης.

Παρατηρήσατε ότι εμφανίζονται σπίλοι και μελαχρωματικές κηλίδες στο δέρμα σας; Ο πλαστικός χειρουργός Δημήτρης Μιχελάκης θα εξετάσει μαζί σας το ενδεχόμενο αυτοί οι σπίλοι να μετατραπούν σε μελάνωμα, πώς μπορείτε να προλάβετε το μελάνωμα και την ανάπτυξή του, καθώς επίσης και πώς να προχωρήσετε σε αφαίρεση μελανώματος χειρουργικά. Ενημερωθείτε για την αντιμετώπιση μελανώματος, καθώς και για τις άλλες δερματοπάθειες, όπως σπίλοι, ελιές, μελαχρωματικές κηλίδες, ποιες ελιές είναι ακίνδυνες και ποιες επικίνδυνες.
Δείτε το προφίλ μου στο Linkedin