Συχνές Ερωτήσεις

En

Συχνές Ερωτήσεις

Τι είναι η Πλαστική Χειρουργική;

Είναι μία ειδικότητα, το πλήρες όνομα της οποίας είναι «Πλαστική Επανορθωτική και Αισθητική Χειρουργική». Πράγματι, το κύριο αντικείμενο της ειδικότητας είναι η «επανόρθωση». Επανόρθωση που αφορά σε συγγενείς ανωμαλίες, προβλήματα που προκύπτουν μετά από τραυματισμούς και εγκαύματα, ελλείμματα που προκύπτουν μετά από εκτομές όγκων σε όλο το σώμα, κατακλίσεις και χρόνια έλκη διαφόρων αιτιολογιών (διαβητικά, φλεβικά) κλπ. Ωστόσο τις τελευταίες δεκαετίες η Αισθητική Χειρουργική κατακτά μεγάλο μέρος της ειδικότητας, καθώς με τη βελτίωση των τεχνικών της και την ανακάλυψη νέων, οι επεμβάσεις της γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς.

Αρχή της σελίδας

Τι πρέπει να προσέξω στην επιλογή του Πλαστικού Χειρουργού;

Καταρχήν ο Πλαστικός Χειρουργός που θα επισκεφθείτε, θα πρέπει να έχει τίτλο Ειδικότητας Πλαστικής Χειρουργικής αναγνωρισμένο από το Ελληνικό κράτος και να είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ). Με δεδομένη την ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής (ιδίως αισθητικής), δεν είναι λίγες οι φορές που ιατροί άλλων ειδικοτήτων, «παρουσιάζονται» ως «Πλαστικοί» ή «Αισθητικοί» Χειρουργοί, με «εξειδίκευση» σε κάποιο τομέα (πχ πλαστική προσώπου, ρινοπλαστική, laser, κλπ). Επίσης, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί όταν ακούτε δυσνόητους όρους και υποσχέσεις για «νέες» και «επαναστατικές» μεθόδους. Σίγουρα υπάρχουν και τέτοιες, με εξαιρετικά αποτελέσματα, θα πρέπει όμως ο γιατρός να σας εξηγήσει πλήρως τη διαδικασία τους, όπως εξάλλου θα πρέπει να κάνει και για κάθε άλλη ιατρική πράξη στην οποία προτίθεται να προχωρήσει. Ο γιατρός σας, θα πρέπει επίσης, να σας γνωστοποιήσει το «χώρο» στον οποίο προτίθεται να σας υποβάλει σε κάποια χειρουργική ή άλλη πράξη και να σας περιγράψει επαρκώς τη δομή και τις «δυνατότητες» αυτού του χώρου. Πριν από κάθε χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει υπογράφεται από τον ασθενή, δήλωση συναίνεσης για τη διενέργεια της χειρουργικής επέμβασης (σύμφωνα με τις οδηγίες της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής). Φυσικά η επιλογή του γιατρού είναι προσωπική υπόθεση και ο καθένας, αναλαμβάνει την ευθύνη γι' αυτή, ωστόσο αυτή η επιλογή θα πρέπει να γίνεται κατόπιν προσεκτικής έρευνας και πληροφόρησης, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή υποψία ότι ο ενδιαφερόμενος έχει «παραπλανηθεί».

Αρχή της σελίδας

Τι είδους αναισθησία χρησιμοποιείται στις επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής;

Ανάλογα με το είδος της επέμβασης, τη βαρύτητά της, την ανατομική περιοχή που αφορά και την κατάσταση υγείας του ασθενή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί:

  • τοπική αναισθησία,
  • επισκληρίδιος αναισθησία,
  • συνδυασμός τοπικής αναισθησίας και ελαφριάς ενδοφλέβιας καταστολής (μέθη) και
  • γενική αναισθησία.

Πρέπει να τονιστεί ότι η πλειοψηφία των επεμβάσεων Πλαστικής Χειρουργικής, με εξαίρεση την αφαίρεση μικρών βλαβών του δέρματος (σπίλων κλπ) με τοπική αναισθησία, πρέπει να διενεργείται υπό την επίβλεψη Αναισθησιολόγου σε οργανωμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο χώρο (νοσοκομείο-κλινική).

Αρχή της σελίδας

Τι πρέπει να προσέξω για να επιτύχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα;

Να τηρείτε έναν απλό, αλλά απαράβατο κανόνα: Η επέμβαση αφορά εμένα, γι’ αυτό πρέπει να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου και άρα με το γιατρό μου. Αυτό σημαίνει ότι:

  1. αναφέρω πλήρως και με λεπτομέρειες το ιατρικό ιστορικό μου,
  2. εξηγώ στο γιατρό τις προσδοκίες μου από την επέμβαση και του ζητώ να μου εξηγήσει ποιο είναι το εφικτό αποτέλεσμα και μέσα από ποια διαδικασία, ώστε να κατανοήσω ακριβώς τι αποτελέσματα πρέπει να περιμένω και σε πόσο χρόνο,
  3. εφαρμόζω πλήρως όλες τις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες του ιατρού μου, όσο και αν αυτές μερικές φορές μου είναι δύσκολο να τηρηθούν (πχ διακοπή καπνίσματος). Είναι αυτονόητο ότι η καλή και ειλικρινής συνεργασία ιατρού και ασθενούς θα φέρει και τα καλύτερα αποτελέσματα.

Αρχή της σελίδας

Οι ουλές και τα σημάδια της επέμβασης θα είναι ορατά;

Κάθε χειρουργική επέμβαση αφήνει ουλές. Στην Πλαστική Χειρουργική, οι περισσότερες επεμβάσεις είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε οι ουλές ή να είναι πολύ μικρές σε μέγεθος (λιποαναρρόφηση, αυξητική μαστών), ή να κρύβονται (ρινοπλαστική, ωτοπλαστική) ή να τοποθετούνται σε σημεία όπου μετά από λίγο καιρό θα είναι δυσδιάκριτες (face lift, βλεφαροπλαστική). Εξάλλου οι περισσότερες ουλές με το χρόνο και εφόσον δεν υπάρξουν προβλήματα στη διαδικασία της επούλωσης, γίνονται λιγότερο ορατές. Ωστόσο, υπάρχουν επεμβάσεις όπου οι ουλές είναι αρκετά μεγάλες και αρκετά ορατές (κοιλιοπλαστική, μειωτική μαστών, ανόρθωση γλουτών, επεμβάσεις επανορθωτικής χειρουργικής). Στην περίπτωση αυτή ο ασθενής θα πρέπει να αξιολογεί το όφελος και τη βελτίωση στη συνολική του εμφάνιση και υγεία, σε σχέση με το μικρό «κόστος» μίας ουλής.

Αρχή της σελίδας

Γιατί όλοι οι Πλαστικοί Χειρουργοί επιμένουν στη διακοπή του καπνίσματος πριν την επέμβαση και κατά τη διάρκεια της μετεγχειρητικής περιόδου;

Οι τεχνικές των επεμβάσεων της Πλαστικής Χειρουργικής τις περισσότερες φορές περιλαμβάνουν εκτεταμένες αποκολλήσεις ιστών, εκτομές και μεταφορές σύνθετων τμημάτων ιστών από ένα ανατομικό σημείο σε ένα άλλο. Αυτό σημαίνει ότι η αιμάτωση των χειρουργημένων περιοχών «διαταράσσεται», μειώνεται σημαντικά και συχνά εξαρτάται, για το πρώτο μετεγχειρητικό διάστημα, από μία κύρια πηγή. Η αποκατάσταση της αιμάτωσης γίνεται σταδιακά και διαρκεί πολλές εβδομάδες μετεγχειρητικά. Καταστάσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αγγειακή νόσος (πχ ιστορικό στεφανιαίας νόσου), μπορούν να την επηρεάσουν σημαντικά. Η νικοτίνη είναι ισχυρότατος αγγειοσυσπαστικός παράγοντας. Προκαλεί δηλαδή σύσπαση των αγγείων και μειώνει το εύρος τους με αποτέλεσμα να ελαττώνεται η παροχή αίματος στους ιστούς.

Αυτό μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε νέκρωση μίας περιοχής που δεν αιματώνεται επαρκώς, με συνέπεια διάσπαση του τραύματος, καθυστερημένη επούλωση και φτωχό αισθητικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, τα προϊόντα της καύσης του τσιγάρου περιλαμβάνουν ισχυρούς «οξειδωτικούς παράγοντες» που παρεμβαίνουν ανασταλτικά στη διαδικασία της επούλωσης των ιστών. Είναι ευνόητο ότι, πέρα από τους λόγους που αφορούν στη διαδικασία της επούλωσης, η διακοπή του καπνίσματος έστω και για λίγες εβδομάδες, θα βοηθήσει τον ασθενή να αντεπεξέλθει καλύτερα στις ανάγκες της γενικής αναισθησίας και της μετεγχειρητικής περιόδου.

Αρχή της σελίδας

Μπορούν να γίνουν επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής το καλοκαίρι;

Πολύ συχνά οι ενδιαφερόμενοι που προχωρούν σε μία επέμβαση, την συνδυάζουν με την καλοκαιρινή τους άδεια ώστε να έχουν επαρκή χρόνο για να αναρρώσουν πλήρως και να επιστρέψουν στην εργασία και τις υπόλοιπες καθημερινές τους δραστηριότητες. Η εποχή συνεπώς δεν αποτελεί αντένδειξη, ωστόσο, το καλοκαίρι με τις υψηλότερες θερμοκρασίες, τα «πρηξίματα» και οι «μελανιές» μετά την επέμβαση χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αποδράμουν. Επίσης, οι ειδικοί κορσέδες, στηθόδεσμοι και ζώνες που συχνά χρειάζονται μετεγχειρητικά οι ασθενείς, δύσκολα γίνονται ανεκτοί το καλοκαίρι. Τέλος, το τελικό αποτέλεσμα μιας επέμβασης, συνήθως χρειάζεται αρκετές εβδομάδες για να γίνει πλήρως ορατό, γεγονός που πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι υποψήφιοι που πιθανώς θα ήθελαν άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα ενόψει του καλοκαιριού. Συμπερασματικά, το καλοκαίρι καλό είναι να γίνονται οι επεμβάσεις που για λόγους υγείας ή προσωπικού προγράμματος του ασθενούς δεν μπορούν να γίνουν άλλη εποχή.

Αρχή της σελίδας

Δείτε το προφίλ μου στο Linkedin