Έγκαυμα. Ποια είναι η πρώτη κίνηση του γονιού;

En

Έγκαυμα. Ποια είναι η πρώτη κίνηση του γονιού;

Έγκαυμα. Ποια είναι η πρώτη κίνηση του γονιού; Ποιες περιπτώσεις θεραπεύονται με φαρμακευτική αγωγή και ποιες χρειάζονται Πλαστική Χειρουργική;

 

Δημήτριος Εμμ. Μιχελάκης, M.D.

Πλαστικός Χειρουργός

 

Το έγκαυμα όσο κι αν μας φαίνεται, μερικές φορές, απλό είναι μια βαριά συστηματική νόσος. Τα παιδιά, εκ των πραγμάτων, είναι πιο ευαίσθητα και χρήζουν μεγαλύτερης προσοχής.

Τα εγκαύματα χωρίζονται στις εξής κατηγορίες ανάλογα με το αίτιο που τα προκάλεσε: 1) θερμικά, 2) χημικά και 3) ηλεκτρικά.

Η πρώτη κίνηση του γονιού είναι να απομακρύνει το παιδί το ταχύτερο δυνατό από το αίτιο και χωρίς πανικό να το μεταφέρει στο πλησιέστερο σταθμό πρώτων βοηθειών.

Στα θερμικά και χημικά εγκαύματα το πιο εύκολο είναι, αφού αφαιρεθούν τα ρούχα, πλύση με άφθονο νερό και μεταφορά στο πλησιέστερο σταθμό πρώτων βοηθειών. Επίσης καλό είναι να μην τοποθετεί διάφορες κρέμες και αλοιφές που κάποιοι μη ειδικοί του υπέδειξαν. Στα ηλεκτρικά εγκαύματα πρέπει να απομακρύνει με ιδιαίτερη προσοχή, για τη δική του ασφάλεια, το παιδί από τη πηγή του ηλεκτρικού ρεύματος και μετά να δώσει πρώτες βοήθειες ή να το μεταφέρει στο πλησιέστερο σταθμό πρώτων βοηθειών.

Η θεραπεία του εγκαύματος εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (έκταση, βάθος, εντόπιση κλπ) και μπορεί να είναι: 1) συντηρητική (φάρμακα, τοπική περιποίηση), 2) χειρουργική και 3) συνδυασμός των δύο. Συντηρητικά αντιμετωπίζονται τα εγκαύματα που είναι μικρής έκτασης – μικρού βάθους. Τα μεσαία εγκαύματα μπορεί να αντιμετωπιστούν συντηρητικά και ίσως χρειαστεί κάποια χειρουργική βοήθεια στη πορεία. Τα μεγάλα και βαθειά εγκαύματα χρειάζονται χειρουργική αντιμετώπιση και μακρόχρονη αποθεραπεία.

Ωστόσο η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Προσοχή λοιπόν κατά το μαγείρεμα τα παιδιά μακριά, όταν πίνουμε ή προετοιμάζουμε ζεστό ρόφημα δεν κρατάμε τα παιδιά αγκαλιά, όλα τα χημικά καθαριστικά μακριά και κλειδωμένα.

Η Πλαστική Χειρουργική συμβάλλει τα μέγιστα στη θεραπεία του εγκαύματος, από τη πρώτη στιγμή ως την αποθεραπεία, για την καλύτερη λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση.

 

 

Διευθυντής Τμήματος Πλαστικής, Επανορθωτικής Χειρουργικής & Μικροχειρουργικής

ΕΥΡΩΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΙΔΩΝ

www.michelakis.gr

« Επιστροφή στη λίστα νέων

Δείτε το προφίλ μου στο Linkedin