Η μεγάλη έκθεση μιας γυναίκας σε χημικά τριπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

En

Η μεγάλη έκθεση μιας γυναίκας σε χημικά τριπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού

Η έκθεση μίας γυναίκας σε συγκεκριμένα χημικά και ρυπαντικές ουσίες μέχρι τα 35 χρόνια της μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, ανακοίνωσαν την Πέμπτη καναδοί επιστήμονες.

Σε μελέτη τους στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση Occupational and Environmental Medicine, οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι γυναίκες που έρχονται σε επαφή με συνθετικές ίνες και πετρελαϊκά παράγωγα στον εργασιακό τους χώρο φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο.

"Η έκθεση στον εργασιακό χώρο σε ακρυλικά και νάϊλον ίνες και σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού μετά την εμμηνόπαυση", έγραψαν οι επιστήμονες.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης, εξέφρασαν επιφυλάξεις, λέγοντας ότι τέτοιοι συσχετισμοί μπορεί να οφείλονται στην τύχη.

Οι επιστήμονες από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Εργασιακής Υγείας, στο Μόντρεαλ του Καναδά, πραγματοποίησαν τη μελέτη τους σε δείγμα μεγαλύτερο των 1.100 γυναικών, εκ των οποίων οι 556 διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού στο διάστημα 1996-1997, σε ηλικία 50 με 75 ετών, και είχαν περάσει την εμμηνόπαυση.

Ομάδα χημικών και ειδικών επιστημόνων ερεύνησαν τα επίπεδα έκθεσης των γυναικών σε περίπου 300 διαφορετικές ουσίες καθ΄όλη τη διάρκεια εργασίας τους.

Αφού έλαβαν υπ όψιν τους τους συνήθεις παράγοντες που συνδέονται με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία από τα οποία διαπιστώθηκε μια σχέση μεταξύ της έκθεσης σε πολλές από αυτές τις ουσίες, στο εργασιακό περιβάλλον, και της εμφάνισης της νόσου.

 

πηγή: protothema.gr

« Επιστροφή στη λίστα νέων

Δείτε το προφίλ μου στο Linkedin